De Tummy tub of een babybadje?

Op bijna elk uitzetlijstje wat je kunt vinden voor je baby staat een babybadje. Handig om in huis te hebben. Ook een hele bijzondere ervaring om je kindje voor het eerst in bad te doen. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor de Tummy tub. Maar waar ga je nu voor kiezen?

De Tummy tub is een doorzichtige emmer die speciaal wordt gebruik om pasgeboren baby’s in te laten badderen. Door de vorm en het lekkere warme water doet dit de baby denken aan de baarmoeder. Je kleintje zal zich dus heerlijk geborgen en ontspannen voelen. Het wordt vaak een Tummy tub genoemd, naar het bekendste merk bademmers, maar er zijn uiteraard nog meer merken op de markt die dit soort bademmers aanbieden.

Gebruik in ieder geval nooit een normale emmer als Tummy tub, dit is niet veilig!

Het bekende babybadje koop je meestal in combinatie met een standaard waar je het badje op kunt plaatsen. Er zijn diversen designs op de markt. Van het simpele witte badje, tot mooie kleurtjes, met een opdruk, met of zonder accessoires zoals zeeppompjes, thermometer etc. Let altijd goed op de grootte van het badje. Sommige zijn wat kleiner waardoor je er minder lang mee kunt doen. Je kunt er ook eventueel een badzitje bij kopen. Deze bevestig je met zuignapjes in je badje. Je kindje kan hierop liggen zodat je je hand vrij hebt om je kindje te wassen.

Je kunt ook een standaard kopen die zowel geschikt is voor de Tummy tub als het babybadje. Maar in principe zou je de Tummy tub ook zonder standaard kunnen gebruiken. Let er dan goed op dat er een rubberen rand aan de onderzijde zit, zodat de emmer niet kan wegglijden als je er op leunt. Uiteraard werkt het prettiger op de standaard vanwege de hoogte.

Aan zowel de Tummy tub als het badje zitten voor- en nadelen.

  • De Tummy tub zorgt voor geborgenheid en een veilig gevoel voor je baby waardoor hij/zij zich meestal optimaal kan ontspannen
  • De emmer is doorzichtig. Je kunt dus goed zien hoe je kleintje de foetus houding aanneemt. Mooi om te zien!
  • Je hebt niet perse een standaard nodig voor de Tummy tub. Voor het badje is een standaard wel makkelijker.
  • De Tummy tub gaat maar tot ongeveer 6 maanden mee. Daarna wordt je kindje meestal toch echt te groot voor de emmer. Het badje gaat langer mee als de Tummy tub. Je kleintje kan er langer gebruik van maken doordat hij/zij meer ruimte heeft in het reguliere badje.
  • Voorkeur voor de kraamzorg is vaak toch het babybadje. Daarom staat deze meestal op de uitzetlijet.
  • In het badje kan je kindje zich helemaal strekken.
  • Het wassen is eenvoudiger in het badje, omdat je meer ruimte hebt.

Het is dus een nogal persoonlijke keuze.

Onze ervaring was als eerste met het reguliere babybadje. Bij mijn zoontje hadden we geen Tummy tub gekocht omdat ik het er in eerste instantie wat benauwd uit vond zien.

Mijn zoontje heeft er alleen niet erg lang gebruik van gemaakt. Hij gaf de voorkeur aan lekker douchen met papa. Hij was meer ontspannen tijdens douchen als in het badje. Daarnaast heb ik het badzitje nooit gebruikt. Ik hield mijn zoontje zelf vast. Vond het niet prettig badderen met het zitje erin.

Bij mijn dochtertje had de kraamverzorgster ineens zelf een Tummy tub bij haar. Ze vroeg me of ik het eens wilde proberen. Dat beviel zo goed dat we er direct eentje hebben gekocht. Ik vond het super om te zien hoe ze zich erin kon ontspannen. Zeker als ze last had van darmkrampjes was de emmer een uitkomst voor ons. Lekker relaxen in het warme water!

Nogmaals, een hele persoonlijke keuze. Ik zou adviseren om beiden aan te schaffen of bijvoorbeeld een Tummy tub van iemand te lenen om eens te proberen. Je kunt dan zelf ondervinden wat jullie prettiger vinden.

Waar geef jij de voorkeur aan? Badje of Tummy tub?

Veel liefs,

Tamara

Bekijk het aanbod badjes bij babypark.nl
Bekijk het aanbod badjes bij Babyentiener.nl
Bekijk het aanbod badjes bij Prenatal.nl
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Een reactie op “De Tummy tub of een babybadje?

  1. Pingback: Het ‘ultieme’ baby-uitzetlijstje - MamaTamTam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.